Plantáže elektráren. Maroko chce být významným hráčem na poli energetiky

11. 5. 2023

Maroko chce vyrábět více než 50% elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2030 a prodávat ji evropským státům. Plánuje stavět solární a větrné elektrárny na pouštích a dokonce natáhnout podvodní kabel až do Velké Británie. V roce 2016 otevřelo největší solární elektrárnu na světě.

Marocká vláda představila smělý plán, podle kterého chce zásobovat Evropu elektřinou z obnovitelných zdrojů. Na pouštích chce stavět rozsáhlé komplexy plné solárních panelů.

Největší solární komplex na světě. K Noor-Ouarzazate chce postavit Maroko řadu dalších Zdroj: Twitter

Největší solární komplex na světě. K Noor-Ouarzazate chce postavit Maroko řadu dalších Zdroj: Twitter

Severoafrické Maroko by chtělo v příštích letech spustit energetickou revoluci. Země, která je dosud z devadesáti procent závislá na dodávkách elektřiny vyrobené z fosilních paliv, představila plán, podle kterého chce v roce 2030 vyrábět více než padesát procent elektřiny pouze z obnovitelných zdrojů. Navíc doufá, že podmořskými cestami bude tuto energii prodávat i evropských státům. Využít k tomu chce rozsáhlé pouštní oblasti, které poskytují ideální podmínky pro výrobu elektřiny ze solárních a větrných elektráren.

První krok k tomuto plánu udělalo Maroko už v roce 2016, kdy otevřelo obrovský komplex Noor-Ouarzazate, který se stal největší solární elektrárnou na světě. V současné době vzniká řada firem, které se zabývají distribucí elektrické energie. Marocká vláda podle prý dokonce plánuje natáhnout podvodní kabel až do Velké Británie, protože počítá s tím, že ze svých solárů může pokrýt až osm procent běžné britské spotřeby. Podobné plány má i s Německem a Itálií, kde počítá u každé země s procenty čtyřmi.

Autor: Jan Skala

Zdroj